1 липня ЮНЕСКО внесла елемент «Культура приготування українського борщу»  до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, які потребують негайної охорони. 

В ЮНЕСКО визнали: те, що українцям — носіям культури приготування борщу — доводиться полишати власні території через збройну агресію росії, ставить цю культуру під загрозу. До того ж, стало складніше як вирощувати овочі, необхідні за рецептом, так і практикувати спільне приготування української традиційної страви. Натомість завдяки тому, що борщ тепер має охоронний статус, розроблятимуть заходи зі збереження традицій його приготування та споживання.

Рішення прийняли завдяки зусиллям шеф-кухаря, ресторатора й автора гастросоціальних проєктів Євгена Клопотенка, співзасновниці Інституту культури України Марини Соботюк, за підтримки Постійного представництва України при ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики України і Міністерства закордонних справ України, Посольства України у Франції

Міністр культури Олександр Ткаченко прокоментував цю подію так: «Ми будемо ділитися борщем і його рецептами зі всіма цивілізованими країнами. Та й з нецивілізованими теж, щоб у них було хоч щось смачне та українське. Але пам'ятайте та будьте певні — як у війні за борщ, так і в цій війні ми переможемо».

«Сталася історія... Для мене це означає, що світ визнав українську гастрономію», — додав Євген Клопотенко.

Обкладинка: Instagram Євгена Клопотенка